«Κύριε, κύριε θέλουμε να καθίσουμε στα εδώλια του αρχαίου θεάτρου…»

Όταν τα παιδιά διεκδικούν δυναμικά και κατακτούν με σιγουριά!!!

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των τριών τμημάτων της Δ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας επισκέφτηκαν τη γειτονική πόλη της Λάρισας προκειμένου να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική παράσταση του Θεσσαλικού θεάτρου Λάρισας, «Το καπλάνι της βιτρίνας», θεατρική διασκευή του βιβλίου της Άλκης Ζέη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, μετά το τέλος της παράστασης, τα παιδιά περπατώντας θα ανέβαιναν το δρόμο για το «Φρούριο» για να χαλαρώσουν και στη συνέχεια να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Καρδίτσα. Ανεβαίνοντας θα περνούσαν μπροστά από το αρχαίο θέατρο για να το δουν και να βγάλουν και καμιά φωτογραφία. Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, αλλά και ότι στο αρχαίο θέατρο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, οι δασκάλες τους δεν είχαν σχεδιάσει την επίσκεψη των μαθητών μέσα σ’ αυτό. Φτάνοντας όμως εκεί και αντικρύζοντας τη μαγεία του αρχαίου θεάτρου σχεδόν όλα μαζί άρχισαν να φωνάζουν: «Κύριε, κύριε θέλουμε να καθίσουμε στα εδώλια του αρχαίου θεάτρου…»

Οι συντηρητές αρχαιολόγοι έμειναν άφωνοι, μάταια προσπαθούσαμε όλοι να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που ζητούσαν δεν μπορούσε να γίνει, γιατί δεν είχε κλειστεί ειδικό ραντεβού. Θες η ενέργεια των μηνυμάτων που πήραν από την πρωθύστερη θεατρική παράσταση, θες η επιβλητικότητα του αρχαίου θεάτρου στο κέντρο της πόλης, τα παιδιά συνέχισαν να φωνάζουν, διεκδικώντας δυναμικά την είσοδό τους στον χώρο. Ο νεότερος της ομάδας των αρχαιολόγων λύγισε, τηλεφώνησε με δική του πρωτοβουλία στην υπεύθυνη αρχαιολόγο με σκοπό να ζητήσει την άδεια για να τους ανοίξει την πόρτα κι εκείνη όχι μόνο έδωσε την άδεια της αλλά ήρθε και η ίδια στον χώρο για να τους μιλήσει και να τους συγχαρεί για αυτή τους την απαίτηση.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν μοναδικά… οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι τράβηξαν τις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε παρακάτω, αποτυπώνοντας με ξεχωριστό τρόπο αυτό το υπέροχο ταξίδι των μαθητών μας στη μαγεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τους ευχαριστούμε από καρδίας για αυτή την πολύτιμη εμπειρία που μας πρόσφεραν!!!

Οι μαθητές και οι δασκάλες της Δ΄ Τάξης του

1Οου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Τα παιδιά της Στ’ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας τίμησαν τους ήρωες της 25ης Μαρτίου με μια εξαιρετική γιορτή που οργανώθηκε από τις/τους  εκπαιδευτικούς Καμανά Αναστασία, Χαλβαντζή Ευθυμία, Ζουμπουγιάννη Γεωργία, Δόγια Παρασκευή, Γκονέτη Όλγα, Νταλαμπίρα Ιωάννα και Κορδολαίμη Αθανάσιο. Στο τέλος έγινε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή Κύριο Αλέξανδρο Κάμπα.

Εκδήλωση για τη ελληνική γλώσσα στο 10ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας

Πραγματοποιήθηκε στις 29-2-2024 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 10ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα. Ομιλητής ήταν ο κύριος Βαγγέλης Ντελής, καθηγητής του 1ου Πειραματικού Λυκείου Καρδίτσας και συγγραφέας. Τα παιδιά της Πέμπτης και έκτης τάξης υποδέχτηκαν τον κύριο Ντελή με αφήγηση από το διήγημά του «το μαγεμένο πάρκο» και αποσπάσματα από το θεατρικό του έργο «η Μηλίτσα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αξία, στη δυναμική της ελληνικής γλώσσας και στην εξέλιξη της γραφής από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής Αλέξανδρος Κάμπας και ο Συντονιστής Αθανάσιος Μπότας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ‘’ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ’’

Στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024 τη βιβλιοθήκη ‘’ Αγγελική Βαρελλά’’.

Οι υπεύθυνοι καλωσόρισαν τα παιδιά στον όμορφο χώρο της βιβλιοθήκης και διάβασαν μαζί τους τα βιβλία :

΄΄ Πες μου γιατί… δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα; ΄΄ και

΄΄Μοιάζουμε διαφορετικοί , αλλά είμαστε ίδιοι! ΄΄ με θέμα τη διαφορετικότητα.

Ακολούθησε συζήτηση ‘όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το θέμα. Τα παιδιά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει ν ΄αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου, να είμαστε όλοι φίλοι ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, το χρώμα, την καταγωγή. Εργάστηκαν ομαδικά κι έφτιαξαν με τις παλάμες των χεριών τους την αφίσα της διαφορετικότητας με τίτλο: ΄΄ Είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ίδιοι’’.

Οι εκπαιδευτικοί της Γ΄ τάξης

Ζήση Δήμητρα

Λάντζου Αγλαΐα

Παπαρούνη Βασιλική

Ρίζου Ελένη -Ζωή

Διαβάστε περισσότερα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ‘’ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ’’»

Οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου στο «Σπίτι της Αγάπης»

ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – «Σε μια ρώγα από σταφύλι…»

Οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου στο «Σπίτι της Αγάπης»

Ένα πολύ διαφορετικό σπίτι, ένα σπίτι γεμάτο από την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού, ένα σπίτι όπου κυριαρχούν η αλληλεγγύη, η συμμετοχή και η συνεργασία των πολιτών μεταξύ τους, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές των τριών τμημάτων της Δ΄ Τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, ένα σπίτι πραγματικό στολίδι, το «Σπίτι της Αγάπης» .

Η επίσκεψη είχε στόχο όχι μόνο την ενημέρωση των μαθητών για το έργο και τη λειτουργία αυτής της κοινωνικής δομής της πόλη μας που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Καρδίτσας, αλλά και την ουσιαστική εμπλοκή τους στη διαδικασία της προετοιμασίας, της παρασκευής και της προσφοράς του συσσιτίου «αγάπης», το οποίο προσφέρεται καθημερινά στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Η ευαισθητοποίηση και συνεισφορά των μαθητών ήταν συγκινητική, βοήθησαν στην οργάνωση του συσσιτίου, σέρβιραν τις νοστιμότατες «πατάτες της Αγάπης» στους συνανθρώπους τους, πρόσφεραν σε όλους από ένα γλυκύτατο κρουασάν για τον καφέ τους, σκορπίζοντας απλόχερα χαμόγελα αισιοδοξίας, στοργής και αλληλοβοήθειας.

Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες κυρίες του σπιτιού που μας υποδέχτηκαν με πολλή Αγάπη, δείχνοντας με την στάση τους και το έργο τους στα παιδιά την αξία της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της συνεισφοράς μα πάνω απ’ όλα την αξία της ΑΓΑΠΗΣ.

Οι μαθητές και οι δασκάλες της Δ΄ Τάξης του

1Οου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Την Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές της Γ ΄Τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης μας.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος ‘’ Μελέτη Περιβάλλοντος’’ και ειδικότερα στη θεματική που αφορά τη λειτουργία ενός Δήμου, τις αρμοδιότητες του Δημάρχου, βασικές αρχές της εκλογικής διαδικασίας σ΄ ένα δημοκρατικό πολίτευμα, την επικοινωνία των πολιτών και τη συνεργασία τους με τις δημοτικές υπηρεσίες προς όφελος της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων κ. λ. π.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί : Παπαρούνη Βασιλική, Ρίζου Ελένη- Ζωή, Ζήση Δήμητρα και Λάντζου Αγλαΐα.

Ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Θεολόγης και η Διευθύντρια διοικητικών του Δήμου Καρδίτσας κ. Τσίβου Ευαγγελία, υποδέχθηκαν τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά στο νέο Δημαρχείο και τους ξενάγησαν στους χώρους του. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος καλωσόρισε τους μικρούς μαθητές στο γραφείο του, μοιράστηκε μαζί τους τις σκέψεις, τις ιδέες, τους προβληματισμούς αλλά και τα όνειρά τους για το μέλλον τους και το μέλλον της πόλης. Απάντησε πρόθυμα στις ερωτήσεις των μικρών δημοτών , δέχθηκε με χαρά τα δώρα που του είχαν ετοιμάσει και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και καλές γιορτές.

Στη συνέχεια ο κ. Αντιδήμαρχος τους οδήγησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι μαθητές κάθισαν στα έδρανα και πήραν το λόγο σαν μικροί Δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα παιδιά ενθουσιασμένα, χαιρέτησαν κι ευχαρίστησαν τους υπεύθυνους για την όμορφη περιήγηση στο χώρου του Δημαρχείου.

Παιδαγωγική επίσκεψη της Γ τάξης στον ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023, τα δύο τμήματα της Γ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου . Ο ιερέας του ναού, αφού καλωσόρισε τους μικρούς μαθητές, τους ξενάγησε στο εσωτερικό του ναού. Τους έδειξε τα ιερά κειμήλια, τις εικόνες και τις τοιχογραφίες. Απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τα μέρη του ναού, τόνισε τη σημασία της θείας κοινωνίας για τους πιστούς και δέχθηκε με ευγένεια το πρόσφορο από το σχολείο μας. Τέλος τους αποχαιρέτησε με το παραδοσιακό λουκούμι, κέρασμα προς όλους.

Άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού

Σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου διεξήχθη στο σχολείο μας άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ακολούθησαν το αντίστοιχο σχέδιο και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την άσκηση.