Όταν τρία «διαφορετικά» σχολεία συνεργάζονται για «καλό σκοπό»!!! «Το τραγούδι της φιλίας»

Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, τρία «διαφορετικά φαινομενικά σχολεία ως προς τη βαθμίδα αλλά και την ομοιογένεια του μαθητικού πληθυσμού,  συνεργάστηκαν άψογα για τη σύνθεση, δημιουργία και ηχογράφηση ενός τραγουδιού για τη  φιλία και τη διαφορετικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning με τίτλο: «Διαφορετικός – φίλος και μοναδικός…»

Μαθητές και εκπαιδευτικοί και των τριών σχολείων έγραψαν και διόρθωσαν στίχους, συνέθεσαν και έπαιξαν μουσικές, δοκίμασαν και χρωμάτισαν φωνές και τελικά τραγούδησαν και ηχογράφησαν ένα υπέροχο τραγούδι, ένα τραγούδι ύμνο στη φιλία, τη διαφορετικότητα και την αγάπη.

Το αποκορύφωμα όλης αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας που διήρκησε περίπου 3 μήνες ήταν η ημέρα της επίσκεψης των δυο Δημοτικών Σχολείων, του 10ου Καρδίτσας και του 2ου Σοφάδων, στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας. Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024,  οι μαθητές του Δ2 και των Γ1, Γ2 των αντίστοιχων  δημοτικών σχολείων, έτυχαν θερμής υποδοχής μαθητών και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Ξεναγήθηκαν, ενημερώθηκαν μα κυρίως συνεργάστηκαν με τους «ειδικούς» για την ολοκλήρωση της ηχογράφησης του συνεργατικού τραγουδιού για τη φιλιά, τη διαφορετικότητα και την αγάπη.

Αυτά που διαδραματίστηκαν στον χώρο του  Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας ήταν μοναδικές εμπειρίες για όλους. Οι μεγαλύτεροι έδειχναν στους μικρότερους, οι ειδικοί διάταζαν τους ανειδίκευτους, οι ειδήμονες εξηγούσαν τους αρχάριους, ώστε να καταφέρουν όλοι μαζί να παίξουν, να τραγουδήσουν και να ηχογραφήσουν το «τραγούδι της φιλίας»!!!

Ακούστε το «τραγούδι της φιλίας»

Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

 

Let’s do it Greece «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!» – 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

  «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!» – Let’s do it Greece 

Βάλαμε γάντια, πήραμε σακούλες και βγήκαμε στον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο του σχολείου μας για να το καθαρίσουμε και να τον κάνουμε πιο όμορφο και πιο καθαρό για όλους!!!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, συμμετέχοντας στη δράση του Δήμου Καρδίτσας «Let’s do it Greece», μυούνται στη σημασία του εθελοντισμού και του σεβασμού στο περιβάλλον κατά την εβδομάδα που διανύουμε 8/4/2024 – 12/4/2024.

   «Για έναν καλύτερο κόσμο – Για έναν καλύτερο πλανήτη»

Δράσεις με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις στο σχολείο μας με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών  και την καλλιέργεια πολύ σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων και αξιών, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ενσυναίσθηση.

Μετά τη θέαση εκπαιδευτικών ταινιών, ανάγνωση ιστοριών και συζήτηση, τα παιδιά συμπλήρωσαν φυλλάδια όπου αποτύπωσαν με ζωγραφιές τις μορφές σχολικής βίας, δημιούργησαν αφίσες, κολάζ και βίντεο  και έγραψαν και δραματοποίησαν τις δικές τους ιστορίες συνεργαζόμενοι σε ομάδες .

 

 

 

 

 

 

 

O καναπές της συνεργασίας, της αντάμωσης και της φιλίας

Ένας άλλος καναπές, ο καναπές της συνεργασίας, της αντάμωσης και της φιλίας

Η επιθυμία των μαθητών του Δ2 τμήματος της Τετάρτης τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας να αποκτήσουν μέσα στην αίθουσα τους έναν καναπέ, πέρα από τα κλασικά και μονότονα θρανία, στάθηκε η αιτία που πυροδότησε την συνεργασία και το ενδιαφέρον των γονιών τους ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους.

Το αποτέλεσμα ξεχωριστό, ένας μοναδικός καναπές στην τάξη τους!!! Ένας καναπές, στον οποίο μπορούν να κάθονται και να συζητούν, μπορούν να διαβάζουν το λογοτεχνικό τους βιβλίο, μπορούν να ξεκουράζονται, αλλά και το μαγικότερο όλων, μπορούν να φιλιώνουν και να ξεπερνούν με θαυμαστό τρόπο τις εντάσεις της σχολικής καθημερινότητάς τους.

Τα παιδιά έγραψαν τρεις ευχαριστήριες επιστολές, ενδεικτικές των τριών βασικών σταδίων υλοποίησης της επιθυμίας τους, ευχαριστούν όμως από την καρδία τους όλους σας, τον καθένα και την καθεμιά προσωπικά, για την προσπάθεια και τη στήριξή σας. Σας προσκαλούν δε να έρθετε κι εσείς να καθίσετε στον καναπέ της συνεργασίας, της αντάμωσης και της φιλίας!!!

Η δασκάλα και οι μαθητές του Δ2

του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας

Physical Wellbeing & Wellbeing through Art-«Wellbeing through STREAM» (eTwinning 2023-24)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου eTwinning με τίτλο: » Wellbeing through STREAM» που υλοποιούν σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του 13ου Δ.Σ.Ηλιούπολης, του OS Petra Preradovica School από την Κροατία, του Ecole Elémentaire Léo Μalet από τη Γαλλία, του Fedac Manresa από τη Ισπανία και του Gymnázium, Školská 837, Tvrdošín από τη Σλοβακία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 10ου Δ.Σ.Καρδίτσας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο του πάρκου Παυσίλυπου.

Εκεί, αρχικά χαλάρωσαν κάνοντας κάποιες στάσεις γιόγκα που τους δίδαξαν οι συνεργάτες τους από την Κροατία.

Έπειτα, παρατήρησαν τη φύση γύρω τους και, εμπνευσμένοι από το όμορφο ανοιξιάτικο τοπίο και τα παγώνια, δημιούργησαν υπέροχες ζωγραφιές!

Στη συνέχεια, έκαναν γυμναστική στα υπαίθρια όργανα γυμναστικής και έπαιξαν στην παιδική χαρά.

Τα παιδιά φρόντισαν τη σωματική, πνευματική και ψυχική τους ευημερία καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητά τους και την καλλιτεχνική τους έκφραση, μέσω της επαφής με τη φύση, της ζωγραφικής, της γυμναστικής, του παιχνιδιού και της χαλάρωσης.

‘Ηταν ένα υπέροχο διάλειμμα από την καθημερινότητα του σχολείου που έφερε ηρεμία και χαρά στις ψυχές των παιδιών και πολλά χαμόγελα στα πρόσωπά τους1

«Κύριε, κύριε θέλουμε να καθίσουμε στα εδώλια του αρχαίου θεάτρου…»

Όταν τα παιδιά διεκδικούν δυναμικά και κατακτούν με σιγουριά!!!

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των τριών τμημάτων της Δ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας επισκέφτηκαν τη γειτονική πόλη της Λάρισας προκειμένου να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική παράσταση του Θεσσαλικού θεάτρου Λάρισας, «Το καπλάνι της βιτρίνας», θεατρική διασκευή του βιβλίου της Άλκης Ζέη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, μετά το τέλος της παράστασης, τα παιδιά περπατώντας θα ανέβαιναν το δρόμο για το «Φρούριο» για να χαλαρώσουν και στη συνέχεια να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Καρδίτσα. Ανεβαίνοντας θα περνούσαν μπροστά από το αρχαίο θέατρο για να το δουν και να βγάλουν και καμιά φωτογραφία. Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, αλλά και ότι στο αρχαίο θέατρο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, οι δασκάλες τους δεν είχαν σχεδιάσει την επίσκεψη των μαθητών μέσα σ’ αυτό. Φτάνοντας όμως εκεί και αντικρύζοντας τη μαγεία του αρχαίου θεάτρου σχεδόν όλα μαζί άρχισαν να φωνάζουν: «Κύριε, κύριε θέλουμε να καθίσουμε στα εδώλια του αρχαίου θεάτρου…»

Οι συντηρητές αρχαιολόγοι έμειναν άφωνοι, μάταια προσπαθούσαμε όλοι να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που ζητούσαν δεν μπορούσε να γίνει, γιατί δεν είχε κλειστεί ειδικό ραντεβού. Θες η ενέργεια των μηνυμάτων που πήραν από την πρωθύστερη θεατρική παράσταση, θες η επιβλητικότητα του αρχαίου θεάτρου στο κέντρο της πόλης, τα παιδιά συνέχισαν να φωνάζουν, διεκδικώντας δυναμικά την είσοδό τους στον χώρο. Ο νεότερος της ομάδας των αρχαιολόγων λύγισε, τηλεφώνησε με δική του πρωτοβουλία στην υπεύθυνη αρχαιολόγο με σκοπό να ζητήσει την άδεια για να τους ανοίξει την πόρτα κι εκείνη όχι μόνο έδωσε την άδεια της αλλά ήρθε και η ίδια στον χώρο για να τους μιλήσει και να τους συγχαρεί για αυτή τους την απαίτηση.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν μοναδικά… οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι τράβηξαν τις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε παρακάτω, αποτυπώνοντας με ξεχωριστό τρόπο αυτό το υπέροχο ταξίδι των μαθητών μας στη μαγεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τους ευχαριστούμε από καρδίας για αυτή την πολύτιμη εμπειρία που μας πρόσφεραν!!!

Οι μαθητές και οι δασκάλες της Δ΄ Τάξης του

1Οου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Τα παιδιά της Στ’ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας τίμησαν τους ήρωες της 25ης Μαρτίου με μια εξαιρετική γιορτή που οργανώθηκε από τις/τους  εκπαιδευτικούς Καμανά Αναστασία, Χαλβαντζή Ευθυμία, Ζουμπουγιάννη Γεωργία, Δόγια Παρασκευή, Γκονέτη Όλγα, Νταλαμπίρα Ιωάννα και Κορδολαίμη Αθανάσιο. Στο τέλος έγινε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή Κύριο Αλέξανδρο Κάμπα.

Εκδήλωση για τη ελληνική γλώσσα στο 10ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας

Πραγματοποιήθηκε στις 29-2-2024 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 10ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα. Ομιλητής ήταν ο κύριος Βαγγέλης Ντελής, καθηγητής του 1ου Πειραματικού Λυκείου Καρδίτσας και συγγραφέας. Τα παιδιά της Πέμπτης και έκτης τάξης υποδέχτηκαν τον κύριο Ντελή με αφήγηση από το διήγημά του «το μαγεμένο πάρκο» και αποσπάσματα από το θεατρικό του έργο «η Μηλίτσα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αξία, στη δυναμική της ελληνικής γλώσσας και στην εξέλιξη της γραφής από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής Αλέξανδρος Κάμπας και ο Συντονιστής Αθανάσιος Μπότας.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024- «Wellbeing through STREAM» (eTwinning 2024) -ΣΤ1′

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου eTwinning με τίτλο: » Wellbeing through STREAM» και με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ1′ τάξης του 10ου Δ.Σ.Καρδίτσας δημιούργησαν σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του 13ου Δ.Σ.Ηλιούπολης, του OS Petra Preradovica School από την Κροατία, του Ecole Elémentaire Léo Μalet από τη Γαλλία, του Fedac Manresa από τη Ισπανία και του Gymnázium, Školská 837, Tvrdošín από τη Σλοβακία ένα συνεργατικό πληροφοριογράφημα με τίτλο «SAFER INTERNET DAY 2024-SAFETY FIRST»  με συμβουλές για την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο. Το συνεργατικό πληροφοριογράφημα έχει αναρτηθεί στον χώρο υποδοχής του σχολείου μας, για την ενημέρωση όλων των μαθητών/ριών του σχολείου μας.