«Κύριε, κύριε θέλουμε να καθίσουμε στα εδώλια του αρχαίου θεάτρου…»

Όταν τα παιδιά διεκδικούν δυναμικά και κατακτούν με σιγουριά!!!

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 οι μαθητές των τριών τμημάτων της Δ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας επισκέφτηκαν τη γειτονική πόλη της Λάρισας προκειμένου να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική παράσταση του Θεσσαλικού θεάτρου Λάρισας, «Το καπλάνι της βιτρίνας», θεατρική διασκευή του βιβλίου της Άλκης Ζέη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, μετά το τέλος της παράστασης, τα παιδιά περπατώντας θα ανέβαιναν το δρόμο για το «Φρούριο» για να χαλαρώσουν και στη συνέχεια να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Καρδίτσα. Ανεβαίνοντας θα περνούσαν μπροστά από το αρχαίο θέατρο για να το δουν και να βγάλουν και καμιά φωτογραφία. Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, αλλά και ότι στο αρχαίο θέατρο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, οι δασκάλες τους δεν είχαν σχεδιάσει την επίσκεψη των μαθητών μέσα σ’ αυτό. Φτάνοντας όμως εκεί και αντικρύζοντας τη μαγεία του αρχαίου θεάτρου σχεδόν όλα μαζί άρχισαν να φωνάζουν: «Κύριε, κύριε θέλουμε να καθίσουμε στα εδώλια του αρχαίου θεάτρου…»

Οι συντηρητές αρχαιολόγοι έμειναν άφωνοι, μάταια προσπαθούσαμε όλοι να τους εξηγήσουμε ότι αυτό που ζητούσαν δεν μπορούσε να γίνει, γιατί δεν είχε κλειστεί ειδικό ραντεβού. Θες η ενέργεια των μηνυμάτων που πήραν από την πρωθύστερη θεατρική παράσταση, θες η επιβλητικότητα του αρχαίου θεάτρου στο κέντρο της πόλης, τα παιδιά συνέχισαν να φωνάζουν, διεκδικώντας δυναμικά την είσοδό τους στον χώρο. Ο νεότερος της ομάδας των αρχαιολόγων λύγισε, τηλεφώνησε με δική του πρωτοβουλία στην υπεύθυνη αρχαιολόγο με σκοπό να ζητήσει την άδεια για να τους ανοίξει την πόρτα κι εκείνη όχι μόνο έδωσε την άδεια της αλλά ήρθε και η ίδια στον χώρο για να τους μιλήσει και να τους συγχαρεί για αυτή τους την απαίτηση.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν μοναδικά… οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι τράβηξαν τις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε παρακάτω, αποτυπώνοντας με ξεχωριστό τρόπο αυτό το υπέροχο ταξίδι των μαθητών μας στη μαγεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τους ευχαριστούμε από καρδίας για αυτή την πολύτιμη εμπειρία που μας πρόσφεραν!!!

Οι μαθητές και οι δασκάλες της Δ΄ Τάξης του

1Οου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821

Τα παιδιά της Στ’ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας τίμησαν τους ήρωες της 25ης Μαρτίου με μια εξαιρετική γιορτή που οργανώθηκε από τις/τους  εκπαιδευτικούς Καμανά Αναστασία, Χαλβαντζή Ευθυμία, Ζουμπουγιάννη Γεωργία, Δόγια Παρασκευή, Γκονέτη Όλγα, Νταλαμπίρα Ιωάννα και Κορδολαίμη Αθανάσιο. Στο τέλος έγινε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή Κύριο Αλέξανδρο Κάμπα.

Εκδήλωση για τη ελληνική γλώσσα στο 10ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας

Πραγματοποιήθηκε στις 29-2-2024 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 10ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα. Ομιλητής ήταν ο κύριος Βαγγέλης Ντελής, καθηγητής του 1ου Πειραματικού Λυκείου Καρδίτσας και συγγραφέας. Τα παιδιά της Πέμπτης και έκτης τάξης υποδέχτηκαν τον κύριο Ντελή με αφήγηση από το διήγημά του «το μαγεμένο πάρκο» και αποσπάσματα από το θεατρικό του έργο «η Μηλίτσα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αξία, στη δυναμική της ελληνικής γλώσσας και στην εξέλιξη της γραφής από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής Αλέξανδρος Κάμπας και ο Συντονιστής Αθανάσιος Μπότας.